Vyberte si svou polohu:

Země

Společnost KUKA dosahuje upravené cíle a realizuje efektivní opatření

28. března 2019

• Došlé objednávky se snižují o 8,5 % na 3,3 mld. €

• Tržby se snižují o 6,8% na 3,2 mld. €

• EBIT před alokacemi kupních cen, investice do růstu a před náklady na reorganizaci se pohybuje kolem 96,4 mil. € (EBIT marže: 3,0%)

• Výsledek po zdanění se pohybuje kolem 16,6 mil. €

• Spuštěna opatření za účelem zvýšení efektivity

• Společnost KUKA plánuje v Augsburgu v letošním roce škrtnout celkem 350 pracovních míst na plný úvazek

• Guidance 2019: Tržby ve výši více než 3,3 mil. € a EBIT marže ve výši 3,5 % před finální evaluací běžných nákladů na reorganizaci

Hospodářský rok 2018 postavil společnost KUKA před mnoho výzev. Od čtvrtého čtvrtletí bylo ochlazení konjunktury ještě citelnější a naši zákazníci byli ohledně svých investičních rozhodnutích zdrženlivější. Navíc se přidaly negativní vlivy v oblasti projektových obchodů. Společnost KUKA proto přizpůsobila svoji prognózu pro uplynulý hospodářský rok a zavedla okamžitě soubor opatření.

„Tvrdě pracujeme na naší efektivitě, dodržujeme striktní disciplínu nákladů a intenzivněji se zaměříme na konkrétní potřeby našich zákazníků na jejich regionálních trzích, “ sdělil Peter Mohnen, předseda představenstva společnosti KUKA AG. „Navíc budeme důsledně realizovat zahájený plán opatření.“

Koncern KUKA získal v uplynulém hospodářském roce došlé zakázky ve výši 3 305,3 mil. € a byl asi o 8,5 % nižší než v minulém roce (2017: 3 614,3 mil. €). Zde se projevilo především sílící všeobecné ochlazování konjunktury na dva naše klíčové trhy, na automobilový a elektronický průmysl. Došlé objednávky byly získány převážně v Evropě.

Tržby koncernu KUKA dosáhly v roce 2018 hodnotu 3 242,1 mil. €. V porovnání s předchozím rokem s 3 479,1 mil. € se jednalo o pokles obratu o 6,8 %. I zde byl citelný pokles na našich klíčových trzích. V automobilovém a elektronickém průmyslu získává společnost KUKA více než polovinu obratu. K tomu se přidal zpomalený růst v Číně, v jednom z nejdůležitějších odbytových trhů.

Book to Bill Ratio, tzn. poměr došlých zakázek a tržeb byl na úrovni koncernu v hospodářském roce 2018 s hodnotu 1,02 (2017: 1,04) vyšší než 1 a signalizuje tak dobré vytížení.

Stav zakázek koncernu KUKA dosáhl ke konci roku 2018 hodnotu ve výši 2 055,7 mil. €. To představuje mírný pokles o 4,7 % proti předchozímu roku (2017: 2 157,9 mil. €) a poukazuje na dobré vytížení v roce 2019.

Koncern KUKA získal ve výsledku před odečtením úroků a daní (EBIT) před alokacemi kupních cen, před investicemi do růstu a před náklady na reorganizaci hodnotu 96,4 mil. € (2017: 148,3 mil. €). To odpovídá EBIT marži 3,0 % (2017: 4,3 %). Za zohlednění všech výdajů za rok 2018 činil výsledek před odečtením úroků a daní v koncernu KUKA 34,3 mil. € (2017: 102,7 mil. €). EBIT marže se pohybovala adekvátně kolem 1,1 % (2017: 3,0 %). Za příčinu poklesu lze navíc považovat zhoršení bilance projektových obchodů a opatření ke zvýšení ziskovosti.

V hospodářském roce 2018 se Free Cashflow v koncernu KUKA pohybovalo kolem -213,7 mil. €. V porovnání s předchozím rokem se jednalo o hodnotu kolem -135,7 mil. €. Free Cashflow ovlivnily mimo jiné vyšší investiční výdaje na novou výrobní budovu, přestavbu výrobního zařízení, ale také růst obchodu pracovního kapitálu.

V účetním roce koncern KUKA zaměstnával 14 235 zaměstnanců. Tím se počet zaměstnanců pohyboval na úrovni předchozího roku (2017: 14 256).

Realizovaný soubor opatření

Společnost KUKA se přizpůsobuje změněným rámcový podmínkám a důsledně realizuje již v lednu spuštěný plán opatření. Navíc byl koncipován program efektivity s cílem ušetřit do roku 2021 částku 300 mil. €. Pro rok 2019 již byl hlášena vysoká dvoumístná milionová částka. V rámci úspor je plánováno také snížení počtu pracovních míst v hlavním sídle v Augsburgu, které je v aktuální situaci nezbytné.

Společnost KUKA plánuje v Augsburgu v letošním roce škrtnout celkem 350 pracovních míst na plný úvazek. Snižování stavu zaměstnanců se přitom soustředí převážně na takzvané nepřímé oblasti a mají pokud možno probíhat sociálně přijatelným způsobem.

„Jsme si vědomi, že to nebude snadná cesta“, sděluje předseda představenstva Peter Mohnen. Proto činíme rozhodnutí s velkou pečlivostí a v dialogu se zástupci zaměstnanců. Jsme si vědomi své odpovědnosti a jednáme ve prospěch budoucnosti společnosti KUKA.“
    V Číně se firma soustředí na výstavbu podniků Joint venture a bude v nich vyvíjet nové produkty pro místní trh.
    V oblasti výzkumu a vývoje byly provedeny jasná prioritizace a globální zaměření. Byla vybroušena organizační struktura za účelem zlepšení globální spolupráce a k intenzivnější orientaci na zákazníka coby střed zájmu.

Guidance 2019

Za aktuálních prognóz konjunktury a rámcových podmínek a za zvážení aktuálních potenciálních rizik a šancí počítá společnost KUKA v hospodářském roce 2019 s lehce vzrůstající poptávkou. Růst se očekává především v Asii, a zde zejména v Číně. Situace v Evropě a v Americe by se měla vyvíjet mírně pozitivně. Na úrovni oboru očekává společnost KUKA u odbytových trhů obecného průmyslu oproti loňskému roku zvýšení. V automobilovém průmyslu by měl být průběh poptávky stabilní. Nejistoty vyplývají především z aktuálního politického nebo celosvětového hospodářského vývoje. To se týká především celosvětových odbytových trhů robotiky, jako jsou automobilový a elektronický průmysl, jejichž vývoj sledujeme.

Společnost KUKA na základě současných rámcových podmínek a směnných kurzů v celém roce 2019 mírně stoupající obrat ve výši přibližně 3,3 mld. €. Za předpokladu aktuálních konjunkturálních rámcových podmínek a očekávaného vývoje obchodu předpokládá koncern KUKA dosažení EBIT marže ve výši asi 3,5 % před finální evaluací běžných nákladů na reorganizaci.

Kompletní výroční zprávu za rok 2018 si lze zobrazit na adrese: https://www.kuka.com/en-de/investor-relations/reports-and-presentations

Ekonomické ukazatele koncernu KUKA

31,9

48,7

EBIT očištěný*

EBIT očištěný* v % z obratu

6,8

4,6

5,3

3,9

2,6

EBIT očištěný* v % z Capital Employed (ROCE)

28,8

20,0

19,8

14,2

8,9

8,7

7,0

5,2

3,7

Speciální efekty*

28,0

31,9

48,7

EBITDA očištěný*

EBITDA očištěný* v % z obratu

8,9

8,7

7,9

6,1

5,2

(průměrný) Capital Employed

1 185,0

Zaměstnanci (31.12.)**

12 102

12 300

13 188

14 256

14 235

* 2016: Speciální efekt v rámci nabídky převzetí skupiny Midea Gruppe; 2017: Speciální efekt v rámci investic do růstu; 2018: Speciální efekty v rámci investic do růstu
** Počty zaměstnanců uváděné v celé výroční zprávě se zakládá na výpočtech FTE (Full Time Equivalent).

Ekonomické ukazatele Robotics

2 679

2 904

3 075

* První konsolidace Swisslog proběhla k 31. prosinci 2014.