Vyberte si svoje miesto:

Štát

RoboGym: Revoluční trénink nejen pro špičkové sportovce

Jak vypadá budoucnost trénování? Je možné použít k posilování roboty a tím docílit větších pokroků? Jak dalece pokročilé je přijetí techniky v populaci a mezi sportovci?

16. novembra 2020


KUKA odvádí průkopnickou práci

Těmito otázkami na téma „sport a robotika“ se firma KUKA zabývá již dlouho. Koncem roku 2014 byl osloven dlouholetý systémový partner BEC, který pak začátkem roku 2015 představil první prototyp modelu „RoboGym". V roce 2017 vznikl ve spolupráci s technickou univerzitou RWTH v Cáchách a Německou vysokou školou tělovýchovy v Kolíně nad Rýnem výzkumný projekt „RoSylerNT", který je podporován Spolkovým ministerstvem pro školství a výzkum. Takzvaný „RoboGym“ má být co nejdříve uveden na trh a představuje v mnoha směrech optimalizaci běžných tréninkových metod. To co bylo původně zamýšleno výhradně pro oblast profesionálního sportu, by mohlo trvale změnit náš způsob trénování. 
Tak by mohl vypadat trénink budoucnosti.

Výhody modelu RoboGym

Zatímco běžné posilovací přístroje umožňují pouhé lineární zatížení pomocí konstantní zátěže, model RoboGym na bázi KR 160 nano díky uloženým biomechanickým kosterním modelům umožňuje zcela nové pohybové geometrie a zaměření na jednotlivé skupiny svalů. Probandi informují o lepší výkonnosti a pocitu naprosté bezpečnosti. Díky integrované senzorice k měření síly a zabudovaným bezpečnostním funkcím jakými jsou bezpečnostní zóny a hlídání rychlosti je zejména v oblasti rehabilitace, například po přetržení vazů kolenního kloubu, možné ovládat maximální zatížení a pohybový rozsah jednotlivých partií tak, aby bylo zabráněno následným zraněním a aby atlet dosáhl své obvyklé výkonnostní úrovně co možná nejrychleji.

RoboGym - Budoucnost trénování

Bezpečný a všestranný

RoboGym zatím podporuje tři různé druhy tréninku: Kromě nášlapné tlakové desky existuje možnost extenze kolene a také veslařský trénink k posílení horní části těla. Data jsou zobrazena v reálném čase a následně uložena v cloudu. Aktivací přístroje lze data přímo vyvolat kdekoli na světě a přístroj se individuálně přizpůsobí na velikost a požadovanou tréninkovou zátěž. Zaznamenání dat umožňuje podstatně přesnější skrínink, díky němuž má atlet ještě lepší přehled o skutečně vynaložené síle a pohybech v každé fázi tréninku. Trénink tak lze individuálně přizpůsobit vlastním potřebám a požadavkům.

Nášlapná tlaková deska se senzorikou pro měření síly a obrazovka s tréninkovými daty

Naším snem je, aby model RoboGym byl do několika málo let standardem v oblasti profesionálního sportu i rehabilitace a běžnou výbavou každého olympijského tréninkového centra.

Martin Gerlich, CFO BEC GmbH