Vyberte si svoje miesto:

Štát

Bleskurychlé programování robotů: Handguiding s pomocí KUKA ready2_pilot

Automatizace přináší společnostem mnoho výhod, zejména při nebezpečných, namáhavých nebo monotonních činnostech. Hlavním problémem bývá ale stále ještě programování. Jak mechanickému pomocníkovi sdělit, co má dělat? S pomocí ručního vedení: KUKA ready2_pilot tento problém vyřeší.

5. februára 2021


Existuje nesčetné množství aplikačních scénářů pro použití robotů ve firmě: Svařování, vrtání a lepení představují tři příklady úkolů, které stroje dokáží provádět rychle, bez přestávky a ve stále stejně vysoké kvalitě. Automatizace ovšem znamená zároveň i digitalizaci. Při zmínce o použití robotů v průmyslu je jen zřídkakdy míněn pouze přístroj. Řeč je rovněž o ovládání a softwaru robotu. Právě to je pro řadu podniků velkou výzvou. Podle studie průmyslového svazu Bitkom a centrálního svazu německých řemesel (ZDH) je sice 81 procent dotazovaných firem otevřeno inovacím, zároveň ale 64 procent respondentů vyjadřuje obavy z kontaktu s digitálními technologiemi.

Ruční vedení místo náročného programování

Hlavní překážkou pro šíření robotů bývá často jejich ovládání. Potenciální uživatelé si myslí, že by museli investovat do školení a personálu a proto se k robotickým řešením často obracejí zády. Řešení této výzvy se jmenuje ready2_pilot od společnosti KUKAPodle zásady „easy programming“ je toto řešení určeno hlavně firmám bez zvláštních zkušeností s programováním robotů.
Met hand guiding via de Commander bestuurt de operator de robot.
Obsluha ovládá robota pomocí ručního vedení přes ovládací prvek Commander.
Het totale pakket voor ‘easy programming’: Hand guiding met ready2_pilot van KUKA.
Komplexní balíček pro „easy programming": Handguiding pomocí ready2_pilot od společnosti KUKA.

Handguiding – Učení robota pomocí ručního vedení

Pracovník k tomu účelu zajede robotem ručně podél obrobku a „ukáže“ mu, co má dělat, a to pomocí ovládacího prvku „Commander“, což je něco jako myš 6D. Přes bezdrátové spojení s ovládacím přístrojem jsou pohyby převáděny v příkazy, které lze následně libovolně měnit nebo doplňovat. Tak lze úkoly velmi rychle zaevidovat a bleskurychle programovat.
Het totale pakket voor ‘easy programming’: Hand guiding met ready2_pilot van KUKA.
Tak snadné, jako vlastnoruční výroba: Ruční vedení průmyslového robota pomocí ready2_pilot

Bezdrátový balíček pro ovládání robota: KUKA ready2_pilot

„easy programming“ s pomocí ready2_pilot

Ruční zaučování robota, jako by se jednalo o vlastnoruční výrobu

Jako pomůcka slouží tzv. „Commander“, což je ovládací prvek podobné myši 6D na modulu KUKA smartPAD, kterým lze pohybovat všemi směry a který rozpozná také příkazy k pohybu vpřed a zpět. „Commander“ lze několika málo pohyby rukou umístit přímo na robota a reaguje s vysokou citlivostí. Tak lze jednotlivé pracovní kroky provádět přímo na dílu. Výhoda: Také méně zkušení uživatelé si tímto způsobem na robota rychle zvyknou a naučí se „zadávat“ úkoly, aniž by museli absolvovat rozsáhlá školení nebo získávat různé certifikáty. Commander je navíc multifunkční. Je možné jej použít u všech typů robotů, investice se tedy amortizuje za velmi krátkou dobu.

Het hartstuk van ready2_pilot: de controller voor de exacte handgeleiding van een industriële robot.
Srdcem ready2_pilot je ovladač pro přesné ruční vedení průmyslového robota.

Díky našemu systému ručního vedení (angl. handguiding) ready2_pilot pracovníci úzce spolupracují s robotem. Vedení ramene robota vyvolává pocit, jako by svařování, vrtání a lepení prováděla obsluha osobně.

Dieter Rothenfußer, manažer portfolia pro oblast Handling, Machining & Processing ve společnosti KUKA