Vyberte si svoje miesto:

Štát

Inovace ve společnosti Prefbet: Nový paletizační robot KUKA optimalizuje výrobu betonu

Inovace jsou hnací silou rozvoje. To je známo majitelům společnosti Prefbet, jednoho z předních výrobců betonových produktů, kteří s podporou inženýrů ze společnosti Lin-Tech instalovali moderní automatizovanou výrobní linku pro křemičité výrobky. Srdcem tohoto projektu je paletizační robot značky KUKA.


Prefbet rozumí potřebám zákazníků a rozšiřuje své výrobní kapacity pomocí paletizátoru KUKA 

Betonářská společnost Prefbet působí od roku 1992 a je jedním z předních polských výrobců celulárního betonu, hotového betonu a betonářských produktů. Společnost pokračuje ve svém růstu zahájením výroby křemičitých cihel. „Křemičité cihly, které jsme začali vyrábět, jsou součástí našeho úsilí o rozšíření našich kapacit. Obdrželi jsme dotazy ohledně křemičitých cihel pro vícegenerační budovy, protože křemičité cihly mají velmi dobré vlastnosti akustické izolace. Je pro nás velmi důležité, abychom byli schopni vyhovět požadavkům našich zákazníků,“ vysvětluje Pawel Mieczkowski, přední inženýr v oblasti energetiky ve společnosti Prefbet.

Nová výrobní linka pro křemičité produkty s novým paletizačním robotem KUKA 

Cíle byly jasné od samého počátku: křemičité cihly od společnosti Prefbet se měly odlišovat nekompromisními vlastnostmi akustické izolace při zachování co nejvyšší pevnosti v tlaku. Zahájení výroby znamenal, že společnost musela vytvořit kompletní výrobní linku. Vedení společnosti Prefbet od samého počátku upřednostňovalo moderní řešení, a to za předpokladu pokročilé automatizace procesu. Průkopnický přístup podniku ocenila Polská agentura pro rozvoj podnikání (PAED), díky níž společnost obdržela grant na zahájení automatizované výroby křemičitých produktů.

Paletizační robot KUKA KR 700 PA je ideální pro paletizaci křemičitých cihel

Nejlepší volba pro paletizaci: robot KR 700 PA KUKA

Zřízení nové výrobní linky v závodě společnosti Prefbet bylo realizováno týmem zkušených inženýrů ze společnosti Lin-Tech, kteří se již léta specializují na komplexní konstrukci průmyslových strojů a zařízení. Jedním ze stanovišť, která měla být připravena, bylo robotizované stanoviště pro paletizaci vyrobených křemičitých produktů. Vzhledem ke specifičnosti produktu se inženýři ze společnosti Lin-Tech rozhodli pro výkonného robota KR 700 PA. Jeho výběr rozhodly tři klíčové aspekty: dosah, užitečné zatížení a produktivita. 


V rámci jednání s odborníky ze společnosti KUKA jsme hned od začátku říkali, k čemu bude robot použit. Rozhodli jsme se s ohledem na hmotnost chapadla a produktivitu stanoviště.

Rafał Kromólski, zákaznický poradce ve společnosti Lin-Tech

Speciální chapadlo pro paletizaci křemičitých produktů

Vývoj chapadla pro paletizačního robota KUKA byl jednou z hlavních výzev pro tým ze společnosti Lin-Tech během celého projektu. Chapadlo mělo být kompatibilní s paletizátorem značky KUKA a zároveň odpovídat vlastnostem těžkých a křehkých produktů z křemičitanu společnosti Prefbet. Samostatnou otázkou byla příprava řídicího systému. Paletizační stojan musel být integrován do celé výrobní linky a zároveň měl být multifunkční a připravený pro manipulaci s různými produkty.

Paletizační robot KUKA KR 700 PA je ideální volbou pro automatizovanou paletizaci

Paletizátor KUKA je novinkou v betonářském průmyslu

„Pokud vím, Prefbet je první firmou v tomto oboru, která se rozhodla používat paletizační robot KUKA v takovém rozsahu. Pustili jsme se do náročného úkolu, ale vzhledem k tomu, že jsme ve společnosti Lin-Tech velmi zkušení, rozhodli jsme se tuto aplikaci vyvinout. Nakonec jsme uplatnili naše bohaté zkušenosti," říká Rafał Kromólski. Spolupráce mezi společnostmi Prefbet a Lin-Tech nabrala od samého začátku působivé tempo. Smlouva o vytvoření výrobní linky pro křemičité produkty byla podepsána v srpnu 2018. O něco více než rok později došlo k jejímu slavnostnímu otevření, i když kompletní linka byla dokončena již dříve.


Slavnostní otevření linky se konalo 24. září. Robot byl v té době již v plném nasazení a řada hodnostářů měla možnost ho vidět na vlastní oči. Musím přiznat, že paletizace prováděná robotem KUKA je působivá.

Paweł Mieczkowski, přední inženýr v oblasti energetiky ve společnosti Prefbet

Roboty nabízejí maximální účinnost a přesnost

„Donedávna se s roboty zacházelo jako se stroji ze Star Wars, nedostupnými, drahými, velmi vyspělými a mimo dosah normální, bohaté společnosti. Ale tohle všechno se aktuálně mění. Roboty pracují velmi efektivně. Náklady na robotické paletizační systémy jsou srovnatelné s náklady na paletové vozíky a další řešení. Bez ohledu na to, zda se zabýváme paletizací nebo jakoukoli jinou aplikací, roboty nabízejí nejvyšší efektivitu a přesnost, a co je nejdůležitější, jsou schopné plnit ty nejtěžší a nejnáročnější úkoly,“ zdůrazňuje Paweł Mieczkowski.

Paletizační roboty KUKA pracují velmi efektivně a nabízejí maximální přesnost

Paletizační roboty značky KUKA usnadňují život pracovníků

 „Je těžké si představit, že by cihly vážící několik kilogramů převážela jedna nebo dvě osoby. Netajíme se tím, že se snažíme od takových úkolů utéct. Samozřejmě, lidé pracují, počet zaměstnanců neustále roste, neklesá, ale souvisí to s tím, že neustále vyvíjíme, zavádíme nové produkty a stavíme nové závody. Robot rozhodně nikoho nepropouští. Jeho úkolem je usnadnit práci a skutečnost, že roboty pracují nejlépe v běžné továrně ve východním Polsku, dokazuje, že se naše země změnila. To je prostě pokrok,” zdůrazňuje Pawel Mieczkowski.


Vyhledat systémového partnera KUKA

Zde si můžete vyhledat vhodného partnera pro své odvětví či řešení problému.