Vyberte si svoje miesto:

Štát

Automatizace během chvilky

Vývoj jednorázových rukavic je zdlouhavý proces. Malajská společnost Le Inoova tento proces zautomatizovala – a to s pomocí integrátoru IDEA a robota KUKA. Nyní zajišťuje větší přesnost a méně odpadu v rámci výroby.


Účinná řešení při výrobě rukavic

Po celém světě se používá 300 miliard jednorázových lékařských rukavic ročně – a každá druhá rukavice pochází z Malajsie. Kvůli pandemii covidu-19 produkce opět prudce vzrostla. Malajská společnost Le Inova v Selangoru podporuje výrobce jednorázových rukavic od roku 2013. „Nabízíme poradenství a řešení pro rukavičkářský průmysl. Zjistili jsme, že mnoho lidí v tomto odvětví čelí stejným problémům,“ říká Khoo Siong Hui, výkonný ředitel ve společnosti Le Inoova. Na mysli má především vývojový proces a testovací fázi před samotnou výrobou rukavic. A právě tady vstupuje do hry společnost Le Inoova, která vyvinula novou a nákladově efektivnější metodu. Díky ní lze například snížit materiálový odpad z přibližně 2 500 kilogramů latexu na 30 kilogramů denně.
Malajská společnost Le Inoova nabízí řešení pro rukavičkářský průmysl. Robot KR IONTEC zajišťuje větší přesnost při výrobě jednorázových rukavic, jako jsou rukavice vyrobené z latexu nebo nitrilu

Ruku v ruce se systémovým partnerem KUKA, společností IDEA

Cílem bylo, aby byla výroba jednorázových rukavic pružnější a nabídnout robotické řešení, které je snadno dostupné za přívětivou cenu. Společně se systémovým partnerem KUKA, společností IDEA, která je rovněž z Malajsie, společnost vyvinula robotické řešení pro proces máčení rukavic ve vývoji. Postup v zásadě vypadá následovně: Keramická ruční forma je ručně ponořena do tekutého latexu, vinylu nebo PVC. Materiál rovnoměrně přilne na keramickou formu a peče se v peci. „Obvykle trávíme spoustu času ručním máčením, protože nemůžeme přesně řídit dobu setrvání a teplotu. To zdržuje výsledný produkt, jako jsou latexové rukavice,“ vysvětluje Hui. 
Ať už z latexu nebo nitrilu, nepudrované nebo pudrované, v bílé nebo černé barvě: Vývoj jednorázových rukavic obyčejně zahrnuje velký podíl ruční práce

Vysoce kvalitní latexové rukavice díky robotům KUKA

Zde vstupují do hry roboty značky KUKA. Cílem bylo vyrábět vysoce kvalitní jednorázové rukavice při zkrácení doby máčení a minimalizovat možné chyby a nerovnoměrné rozmisťování latexu. „Domníváme se, že automatizace je klíčová v každém odvětví,“ říká CY Ching, výkonný ředitel společnosti IDEA. „To platí také pro rukavičkářský průmysl.“ Místo ručního máčení keramické formy do různých hmot tak tuto práci vykonává průmyslový robot KUKA.
Díky použití robotů se latex na každé jednorázové rukavici rozmisťuje zvlášť rovnoměrně. Případné chyby jsou eliminovány před samotnou výrobou
Materiál se ukládá do různých míchacích nádob v půlkruhu před robotem. Zde vzniká jednorázová latexová rukavice

Náročný úkol: Robotický kolega má zlaté ručičky

Míchací nádoby s tekutinami jsou umístěny v půlkruhu před robotem KR IONTEC. Keramickou formu může pracovník nebo chemik rychle a snadno připevnit k samotnému robotu. Robot automaticky máčí formu do jednotlivých nádob. Po upečení v troubě mohou chemici provést kontrolu kvality latexové rukavice – a ihned upravit různé parametry jako např. čas ponoru nebo úhel ponoru pro další zkušební provoz. Tím se minimalizují chyby a dosáhne se přesnějších výsledků z hlediska tloušťky latexových vrstev . Pokud je vše ve vývoji produktu správně nastavené, pak platí: Palec nahoru pro sériovou výrobu latexových rukavic.

Ponor s robotem KR IONTEC

Ale který robot je pro takovou činnost vhodný? „Naše volba padla na model KR IONTEC. Není příliš velký a je optimální pro použití ve stísněných a omezených prostorách, jako například v laboratoři s chemikáliemi,“ vysvětluje Vincent Chia Wei Siang, Country Sales Manager ve společnosti KUKA v Malajsii. Ať už na podlaze, na stěně nebo v nakloněné poloze – KR IONTEC kombinuje kompaktní design s největším pracovním prostorem ve své třídě. Díky voděodolnému a prachotěsnému centrálnímu zápěstí a chráněným motorům je tento průmyslový robot vhodný pro téměř všechny oblasti použití. Le Inoova celý systém máčení pro jednorázové rukavice naprogramovala rychle a snadno pomocí softwaru KUKA.Sim. „Simulační software je navržen tak, aby byl uživatelsky přívětivý,“ říká CY Ching.
Stroj místo člověka: V úzké spolupráci se společnostmi KUKA a IDEA vyvinula firma Inoova mimo jiné robotické řešení pro výrobu latexových rukavic

Ruku na to: Konzistentní kvalita rukavic díky robotu

Výkonný ředitel Hui je se spoluprací se společností KUKA velmi spokojen a velkých úspěchů bylo dosaženo už po velmi krátké době: „Pomocí robotické aplikace dokážeme minimalizovat chyby, které jsou prostě lidské a které nelze zcela eliminovat, a dále urychlit vývoj produktů.Plýtvání materiálem, například u latexových rukavic, se nám podařilo drasticky snížit – z přibližně 2 500 kilogramů na 30 kilogramů za den. „Naši zákazníci mohou díky automatizaci ušetřit zdroje, peníze a čas,“ vysvětluje Hui. Spolupráci se společností KUKA chválí také výkonný ředitel společnosti IDEA, CY Ching: „Technická podpora společnosti KUKA, od náhradních dílů až po servis a školení, patří k tomu nejlepšímu, co jsem kdy zažil.“ 
Odolné proti roztržení? Optimálně zpracované? Pracovníci společnosti Inoova kontrolují latexové rukavice kus po kuse

Věříme ve spolupráci se společnostmi KUKA a IDEA, protože nám v minulosti velmi pomohly. Mají velké zkušenosti a řešení šitá na míru pro celou řadu odvětví – včetně rukavičkářského průmyslu.

Khoo Siong Hui, výkonný ředitel ve společnosti Le Inoova

Jednorázové rukavice: Ucelené řešení pro výzkum a vývoj

Hui doufá, že bude nadále pokračovat intenzivní výměna názorů se společností KUKA s cílem dosáhnout budoucích řešení pro proces máčení rukavic. Zástupci společnosti Le Inoova si jsou jistí, že požadované výrobní požadavky jejích zákazníků byly plně splněny. Zároveň bylo důležité neslevovat z požadavků na kvalitu a spolehlivost. „Systém slouží jako celkové řešení pro výzkumné a vývojové práce a činí optimalizaci procesu máčení srozumitelnou a snadno realizovatelnou,“ říká výkonný ředitel Hui. „Naším cílem je integrovat průmyslové robotické rameno do našeho každodenního života a nechat je provádět filigránskou práci s vysokou přesností.“ Díky společnosti KUKA a systémovému partnerovi IDEA dorazila automatizace i do rukavičkářského průmyslu – a celosvětová potřeba jednorázových rukavic je tak dlouhodobě zajištěna.

Vyhledat systémového partnera KUKA

Zde si můžete vyhledat vhodného partnera pro své odvětví či řešení problému.