Vyberte si svoje miesto:

Štát

Robotické buňky v akci v rekordním čase

Výroba u italského subdodavatele automobilového průmyslu PMC je plně automatizovaná. Více než 100 robotů od společnosti KUKA, zejména z řady KR QUANTEC, zajišťuje hladkou a spolehlivou výrobu dílů karoserie v modulárních robotických buňkách. Implementace byla logistickým mistrovským kouskem: Na instalaci robotických buněk bylo k dispozici pouze sedm měsíců.


Výroba dílů karoserie v modulární robotické buňce

V Turíně bije srdce italského automobilového průmyslu. V roce 1899 zde byl založen koncern Fiat, a městská část Lingotto je do značné míry formována touto událostí: Zde se nachází takzvaná budova Lingotto, která byla s testovací dráhou na střeše kdysi největší automobilovou továrnou na světě. Firma Fiat-Chrysler, která je dnes součástí čtvrtého největšího výrobce automobilů „Stellantis“, stále vyrábí automobily v Turíně. Jedna z továrních hal, kde značka Maserati vyrábí modely „Quattroporte“ a „Ghibli“, se nachází jen pár set metrů od italské pobočky KUKA.

Rovněž jen několik set metrů od závodu Fiat Chrysler Automobiles (FCA) v Melfi v jižní Itálii jsou dvě výrobní haly PMC. Italský subdodavatel automobilového průmyslu se specializuje na výrobu dílů karoserie a podílí se mimo jiné na výrobě modelů osobních vozidel FIAT 500X, Jeep Renegade a Jeep Compass. Výroba PMC je přitom převážně automatizovaná: V robotických buňkách pracuje více než 100 robotů značky KUKA. Nanášejí těsnicí přípravky, svařují, kontrolují kvalitu a obrábějí díly.

Bodové svařování v dokonalosti: Společnost PMC se při výrobě dílů karoserie spoléhá na modulární robotické buňky

Hledá se strategický a spolehlivý partner

Výchozím bodem spolupráce mezi společnostmi PMC a KUKA byla doba, kdy výrobce hledal strategického a spolehlivého partnera pro implementaci nové automatizované výrobní linky. Požadavky, s nimiž se společnost KUKA potýkala v Itálii, způsobily, že nervy vedoucího Osvalda Casetty byly často k prasknutí. „Zkrátka a dobře: Linka s 54 roboty a pouze šesti manuálními operátory měla být schopna zvládnout požadavky dvou různých modelů vozidel,“ popisuje počáteční situaci Casetta. Největší výzvou byla příliš krátká lhůta. Podle představ společnosti PMC mělo od vypracování koncepce do prvního vyrobeného dílu uplynout maximálně sedm měsíců - a to je opravdu extrémně omezený časový rámec.
Firma PMC používá více než 100 robotů od společnosti KUKA, zejména z řady KR QUANTEC, v modulárních buňkách

Modulární robotické buňky: Just-in-Time, bez chyby!

Kromě toho bylo nutné zohlednit další důležité aspekty: „Výroba měla být navržena na 20 směn za týden, přizpůsobená potřebám zákazníka Fiat-Chrysler.“ Výroba „Just-in-Time“ umožňovala pouze krátkou přestávku na údržbu v neděli ráno, „větší prostor nám buffer k hlavní výrobní lince už nedovolil," vysvětluje Casetta. „Na základě této skutečnosti jsme se tedy zaměřili na nejvyšší disponibilitu robotických buněk, firma PMC si za žádných okolností nemohla dovolit výpadek.“ Stručně řečeno: „Chtěli jsme automatizovanou výrobní linku se strategií nulových vad pro řešení na klíč,“ říká Vincenzo Marchesiello, výrobní inženýr společnosti PMC v Melfi. 
Automatizovaná výrobní linka se „strategií nulových vad“ - za podpory robota KR CYBERTECH nano ARC

Chytrý software pro robotické buňky: Zkoušení až do dne D

Společnost KUKA se tím správným portfoliem automatizace trefila do představ PMC. Modulární robotické buňky skládající se z buněk, robotů, aplikačních balíčků, uživatelsky přívětivého softwaru a přidružené služby odpovídaly přesně filozofii PMC „Just-in-Time“. Aby bylo možné realizovat všechny specifikace až do zahájení výroby, tým KUKA prováděl simulaci budoucího výrobního prostředí do nejmenších detailů - a optimalizoval tak potřebné procesy a postupy. A takových je ve výrobním závodu PMC hned několik: Matice a třmeny jsou přivařeny k dílům různých velikostí, které mají téměř délku automobilu, jsou nanášeny těsnicí přípravky a různé zkušební postupy zajišťují vysokou kvalitu provedené práce. Dokonce i přeprava dílů mezi modulárními robotickými buňkami je do značné míry automatizovaná. Podporu zajišťují víceosé obracecí jednotky, které uvádějí masivní díly karoserie do správné polohy.

Robotické buňky navařují malé díly na díly velké

V souhře s důmyslným řídicím softwarem se malé díly, jako jsou výztuhy bezpečnostních pásů, matice pro elektronickou kabeláž nebo čepy k upevnění plastů v interiéru navařují na velké díly, jako jsou podběhy kol. Nakonec je tímto způsobem vyrobena celá vnitřní strana karoserie všech tří vozidel. Ani ne sedm měsíců po zadání zakázky obdržel koncern Fiat-Chrysler od PMC první díly, které byly vyrobeny pomocí robotů řady KR QUANTEC.
Chytrý software: Ve firmě PMC jsou různé kontrolní procesy zárukou vysoké kvality robotických buněk. 

Partnerství, které zůstává  stejně jako automatické výrobní linky

Automatická výrobní linka je pro PMC velkým přínosem. „Díky modulárním svařovacím buňkám značky KUKA a podpoře týmu plánování jsme schopni držet krok se stále rostoucími požadavky trhu“, zdůrazňuje Marchesiello z firmy PMC. Trvale vysoká kvalita při maximální produktivitě a nízkých nákladech - to je základem úspěchu PMC ve spolupráci s KUKA.
A právě proto se PMC i v případě svého výrobního závodu v Brazílii spoléhá na podporu firmy KUKA: V automatizované výrobní lince pracuje celkem 78 robotů z německého Augsburgu. Všichni účastníci přitom kladou důraz na to, aby spolupráce byla definována jako partnerství dvou rovnocenných stran. „Brzy rozšíříme výrobu dílů pro model Jeep Compass a těšíme se, že KUKA bude opět na palubě,“ říká Marchesiello.
Svařování v ochranné atmosféře v modulární robotické buňce: PMC si velice váží partnerství se společností KUKA

Modulární robotické buňky KUKA nám zajistily vytouženou stabilitu výroby. Byli jsme nadšeni, jak rychle dokázala společnost KUKA splnit všechny naše požadavky.

Vincenzo Marchesiello, výrobní inženýr ve firmě PMC

Vyhledat systémového partnera KUKA

Zde si můžete vyhledat vhodného partnera pro své odvětví či řešení problému.