Vyberte si svoje miesto:

Štát

Křehké zboží: Paletizátor slepičích vajec značky KUKA

Zemědělci po celém světě automatizují paletizaci vajec pomocí společnosti Meggson. Robotická zařízení, která nizozemská společnost plánuje a staví, totiž připravují až 108 000 vajec za hodinu na další cestu a chrání zdraví zaměstnanců.


Hlavní cílovou skupinou společnosti Meggson v Ede v Nizozemsku jsou velké chovy nosnic. Přemisťování 30 000, 50 000 nebo dokonce 100 000 slepičích vajec za hodinu bez rozbití jediného vejce, to je nejen složité, ale také fyzicky náročné. „Ještě před několika lety byla vejce balena a paletována výhradně ručně,“ vysvětluje Gijs Thomassen, ředitel společnosti Meggson. „V roce 2009 nás zákazník sledoval při práci, a zeptal se, jestli by to nešlo zautomatizovat.“ Sotva řečeno, už provedeno.
Společnost Meggson implementovala kompaktní paletizační zařízení pro vejce s robotem KR QUANTEC. Robot manipuluje s různými baleními vajec

Od čistě ruční práce až po kompaktní paletizační systém

Společnost, která od svého založení v roce 1997 podnikala pod názvem „Cobot Automation“, vyvinula své první automatizační řešení pro manipulaci se syrovými vejci. A to s velkým úspěchem. Cobot Automation byla založena jako strojírenská společnost a od samého začátku zásobovala řadu zemědělců. Nyní se tým stále více specializuje na drůbežářské farmy. Tím si nizozemská společnost získala nadšené zákazníky po celé Evropě, Turecku a v USA – a stále častěji integrovala roboty KUKA do automatizačních řešení. Od května 2021 nese společnost název, který odpovídá její specializaci: Meggson, protože vejce (angl. eggs) jsou středem zájmu obchodních činností firmy.

Paletizační zařízení usnadňuje práci zaměstnancům 

Kuřecí vejce váží od méně než 53 gramů (hmotnostní třída S) do více než 73 gramů (hmotnostní třída XL). Na jednu paletu se vejde až 10 000 vajec, takže pracovníci přepravují typické přepravky pro 30 slepičích vajec – celulózová plata na vejce nebo plastové líhně – ve stozích nebo vrstvách. Obaly váží v průměru 7,5 kilogramu a musí být přepravovány, uspořádány a zajišťovány na paletě pozoruhodnou rychlostí. Gijs Thomassen mluví o „těžké fyzické práci, která se stále opakuje.“ A jaký je častý výsledek?: Bolesti zad a další onemocnění pohybového aparátu. Paletizátora KUKA ovšem takové procesy nikdy neomrzí. A to není vše: Práci provádí rychle, efektivně a při tom velmi pečlivě. Navíc je i vhodný pro zaúhlené a úzké prostory, kam se lineární systémy pro přepravu a paletizaci nehodí.
Nejprve do krabice, pak na paletu: KR QUANTEC postupuje velice opatrně

Paletizátor boduje speciálním chapadlem

Kromě jiných systémů vyvinutých ve vlastní režii proto Meggson nabízí také automatizační řešení, jejichž srdcem je robot KR QUANTEC se speciálním chapadlem. Paletizátor KUKA je dostatečně kompaktní, aby umožňoval extrémně flexibilní provedení buněk, a přesvědčuje přesností a dosahem. Chapadla jsou navržena tak, aby zvládala nejrůznější materiály, jako je lepenka, celulóza a plast. Paletování vajec se tak daří stejně dobře jako umisťování prázdných líhní nebo tácků na vejce do přepravních vozíků nebo na dopravní pás. S pomocí laserových senzorů roboty poznají, kde mají daný náklad uchopit.
Chytrá paletizační technologie pro chovatele drůbeže: Chapadla jsou navržena tak, aby zvládala manipulaci s materiály, jako je karton a plast

Až 108 000 vajec za hodinu

Automatizační řešení ROBOT TP300 umožňuje např. uspořádat až 108 000 vajec za hodinu na paletách a mezi tím umístit prázdné podnosy na dopravní pás. Odtud se obaly přepravují dále – podle stavu buď vytříděné, nebo vyčištěné a znovu naplněné. Automatizační řešení Meggson však umí ještě více. Mimo jiné přesvědčují při nakládání a vykládání strojů na balení vajec, při paletování přepravek plných vajec, jakož i při manipulování s plastovými líhněmi. Jsou také kompatibilní se všemi typy strojů na balení vajec.
Automatické zařízení s paletizátorem splňuje požadavky farmářů v Evropě, Turecku a USA

„Pokud jsou farmáři šťastní, jsme šťastní i my“

Pro své flexibilní, vysoce výkonné paletizační systémy společnost Meggson se od začátku spoléhala na roboty KUKA. Pro integrátora je důležité usnadnit práci zemědělcům v maximální možné míře, a 20 zaměstnanců společnosti Meggson zase cítí optimální podporu ze strany KUKA. „To je příslovečná německá kvalita,“ zdůrazňuje Gijs Thomassen. „KUKA vyrábí ty nejlepší roboty, má dlouholeté know-how a to posiluje naši důvěru v KUKA.“ „Práce s paletizátory KUKA je snadná,“ dodává Gerwin van de Geer, produktový manažer společnosti Meggson. „První automatizační řešení pro vejce bylo ještě poměrně složité na programování. Ale jakmile vše řádně fungovalo, mohli jsme reprodukovat znovu a znovu.“ Roboty pracují s řídicí jednotkou KR C4 od společnosti KUKA a po krátké instruktáži si zákazníci většinou poradí sami. „Společnost KUKA vytvořila dokonalý program, který naši farmáři dobře zvládají,“ zdůrazňuje van de Geer. „Proto mají velký zájem o práci se systémy značky KUKA. A pokud jsou šťastní farmáři, jsme šťastní i my!“

Zjednodušení vyčerpávajících procesů díky paletizačnímu zařízení

Jedním z těchto spokojených zákazníků je skupina Salomons Group se sídlem v nizozemském Drontenu. V současné době žije na přidružených farmách více než 120 000 nosnic. V největším závodu skupiny s volným výběhem nosnic se od března 2020 používá uživatelsky přizpůsobená verze systému ROBOT TP300. Jeden pracovník kontroluje a třídí čerstvá vejce tak, aby pouze nepoškozená vejce skončila na dopravním pásu, odkud se automaticky skládají do táců na vejce. Rovněž pomocí dopravníkového pásu se obaly na vejce dostávají k robotu KR QUANTEC typu KR 120 R3100-2 ve své buňce. S širokým chapadlem z nerezové oceli robot KUKA uchopuje jediným plynulým pohybem dvanáct naplněných táců na vejce najednou – tři vrstvy po čtyřech tácech, každý po 30 vejcích. Paletizátor vrstev je opatrně ukládá na paletu. Celý proces trvá 30 sekund. Robot potřebuje třikrát méně, aby dokončil jednu vrstvu palety.
Efektivní balení, vysoká flexibilita a plně automatická paletizace: KR QUANTEC dokáže uchopit dvanáct naplněných táců s vejci najednou

Automatický paletizátor – citlivý silák

KR QUANTEC pak na vejce umístí oddělovací vrstvu, aby bylo křehké zboží ochráněno. Šest vrstev vajec, celkem 6 480, se vejde na jednu paletu firmy Salomons. Mezitím robot KR QUANTEC automaticky přemisťuje prázdné obaly vajec k druhému dopravníkovému pásu, odkud je lze vyvézt z prostoru a připravit k opětovnému použití. Celkově systém připravuje na další cestu 36 000 vajec za hodinu, a to s maximální spolehlivostí a minimálním rizikem poškození. Dříve palety nakládali dva až tři zaměstnanci – nyní přebírá kontrolu kvality jeden pracovník, ostatní našli v drůbežárně méně fyzicky náročné úkoly.
KR QUANTEC zjednodušuje plánování buněk – se štíhlým centrálním zápěstím a malým půdorysem

Žádné vejce není ztraceno

„Ve skupině Salomons Group milujeme hledání řešení, která zjednodušují procesy,“ zdůrazňuje Klaasjan Salomons, generální ředitel rodinného podniku. Už mnohem dříve, říká Salomons, společnost používala paletizační robot KUKA a ráda spolupracovala s firmou Meggson. Ale nové paletizační zařízení umí ještě více. Salomons mimo jiné oceňuje skutečnost, „že vejce, která zbudou při výměně stáje a nevyplní celý zdvih, jsou dočasně uložena na paletě. Vejce jsou pak dále přepravována o den později.“ Žádné vejce není zapomenuto ani ztraceno.

Práce s paletizátory KUKA je snadná. První automatizační řešení bylo ještě poměrně složité na programování. Ale jakmile vše řádně fungovalo, dokázali jsme tento proces reprodukovat znovu a znovu.

Gerwin van de Geer, produktový manažer, Meggson

Prostor pro inovace a expanzi

Salomons Group expanduje, a v současné době vzniká závod v Ghaně – slepičí vejce tam jsou totiž velmi drahá. Pro mnoho lidí v Ghaně znamená profesionální farma pro chov nosnic příležitost uživit své rodiny. Tým Meggson rád pomáhá, aby společnosti jako je rodina Salomon, byly schopné uvolnit zdroje potřebné k plánování a realizaci takových projektů. Pro Gijse Thomassena je velká motivace pokračovat ve vývoji vlastních automatizačních řešení pro farmy s chovem nosnic, protože: „Zlepšují pracovní podmínky pro zaměstnance a zároveň je možné paletování vajec lépe kontrolovat, což zvyšuje kvalitu výstupu.“

Vzbudili jsme Váš zájem? Potřebujete pomoc s automatizací Vaší aplikace? 

Rádi Vám poradíme a společně najdeme to správné řešení.

Bílá kniha: Uspokojujeme chuť po automatizaci v potravinářském průmyslu 

S vysoce kvalitními ingrediencemi – roboty, softwarem, servisem – nyní KUKA v této bílé knize nabízí receptury se zárukou úspěchu pro celý procesní řetězec. Od dodávky až po distribuci pro širokou škálu průmyslových odvětví. Již dnes nabízí KUKA řešení pro více než 1000 zákazníků z potravinářského průmyslu a zná jejich potřeby a výzvy.  

Automatizační řešení, která se líbí každému.

Stáhnout bílou knihu

Vyhledat systémového partnera KUKA

Zde si můžete vyhledat vhodného partnera pro své odvětví či řešení problému.