Vyberte si svoje miesto:

Štát

Roboty KUKA provádějí revoluční změny ve stavbě lodí: MAMBO je prvním člunem z 3D tiskárny

Nápadně modrý a lehký: To jsou charakteristické znaky MAMBO, prvního člunu ze skleněných vláken, který byl kompletně realizován v 3D tisku pomocí robotů KR QUANTEC. Italská start-upová společnost Moi Composites tak stanovuje nové měřítko ve stavbě lodí a podtrhuje svou jedinečnost.

17. decembra 2020


S délkou 6,5 m, šířkou 2,5 m a hmotností 800 kg se jedná spíše o člun lehké váhy: „Motor Additive Manufacturing Boat“, zkráceně MAMBO, je prvním člunem z 3D tiskárny na světě, který byl vyroben s pomocí robotů KUKA a kompletován odborníky. Nápad k tomuto dílu se zrodil v italském start-upu Moi Composites, který při realizaci projektu spolupracoval s vedoucími odborníky z odvětví automatizace, jakým je například firma Autodesk UK, a také s průmyslem stavby lodí.
Člun MAMBO, vyrobený roboty KR QUANTEC.

Automatizovaný 3D tisk ve stavbě lodí

V moderní výrobně firmy Autodesk v anglickém Birminghamu vzniklo prvních 50 % člunu s pomocí robotů značky KUKA, jako například díly trupu. Současně se robot KR QUANTEC značky KUKA postaral o tisk druhé poloviny člunu v Miláně. V tamní loděnici byl MAMBO také kompletován. K tomu účelu byly jednotlivé díly spojeny a povrstveny tak, aby vznikla „sendvičová struktura“ bez dělení palubního trupu. Autoři chtěli na příkladu různých výrobních míst demonstrovat jednu ze silných stránek 3D tisku pomocí průmyslových robotů: flexibilní výrobu na místě. Výroba probíhala na základě cloudu, což znamená, že tým společnosti Moi Composites mohl celý proces průběžně monitorovat.
KR QUANTEC vytváří člun z 3D tiskárny. 

Člun ze skleněných vláken se stará o převratný designu ve stavbě lodí

Start-upová společnost představila člun MAMBO začátkem října 2020 na veletrhu „Boat Show“ v Janově a nadchla návštěvníky působivým designem svého výtvoru: boční prvky připomínající vlny a tvar, který se podobá ploutvi a směrem k zádi vybíhá do špičky. Gabriele Natale a Michele Tonizzo, oba spoluzakladatelé firmy Moi Composites, chtějí prostřednictvím inovativního 3D tisku pomocí průmyslových robotů motivovat tradiční stavitele lodí k využití výhod automatizace. To šetří nejen čas a materiál, ale otevírá také nové možnosti v oblasti designu, které dosud neexistovaly, jako například speciálně tvarovaný trup sklovláknitého člunu MAMBO. Tradiční stavba lodí není ve srovnání s 3D tiskem zdaleka tak flexibilní: robot disponuje volností a přesností pro tvorbu jakéhokoli geometrického tvaru, který jinak realizovat nelze.

Vrstva po vrstvě: Tak vzniká člun z 3D tiskárny

Italská start-upová společnost Moi Composites působivě ukazuje, jak funguje 3D tisk s pomocí průmyslových robotů.

Sklovláknitý člun vzniká s pomocí firmy KUKA

U člunu MAMBO jsou všechny jednotlivé díly ze skleněného vlákna, jsou vytištěné v 3D pomocí systému „Continuous Fiber Manufacturing“ (CFM), který byl patentován start-upem Moi Composites. Tento zbrusu nový proces 3D tisku začíná trojrozměrným modelem, který je zpracován softwarem a realizován roboty jako např. KR QUANTEC. Robot KR QUANTEC tak může zpracovat kontinuální vlákna, která jsou impregnovaná duroplastovou pryskyřicí.

Díky CFM je na jedné straně možné ušetřit nadbytečnou hmotnost. Na straně druhé je možné vytisknout jádro, které zajišťuje stabilizaci člunu. Tato technologie nabízí ale i další výhody: vytvrzení v reálném čase, aniž by bylo zapotřebí určitých forem. To snižuje náklady a také ziskový práh pro podniky dokonce u malých sérií, které se mohou navíc mezi sebou lišit.

KR QUANTEC od společnosti KUKA tiskne trup sklovláknitého člunu MAMBO vrstvu po vrstvě.

Vytiskli jsme člun ve 3D, abychom dali každému možnost zažít moře zcela individuálním způsobem. Společnost Moi rozšiřuje možnosti designu tím, že vytvořila jedinečný člun podle přání majitele.

Gabriele Natale, CEO a spoluzakladatel firmy Moi Composites